Van de Voorzitter  2017

      Reacties uitgeschakeld voor Van de Voorzitter  2017

Ik zei nog tegen die oelewappers; “it kin net”!
Iedereen kent deze reclame van Sonnema Beerenburg uit 1998 en we lachen erom. Maar de afgelopen winter was ook typisch zo’n geval van “ït kin net”.
Afgelopen winter vroor het in Nederland een beetje en de ijszeilkoorts brak weer uit. Op verscheidene bekende plaatsen werd weer gezeild. Totdat op Reeuwijk een ijszeiler er door heen zakte en alle hulpdiensten inclusief helikopters eraan te pas kwamen om deze zeiler te redden. Groot nieuws. Foto’s in alle kranten en op sociale media en ik werd ook gebeld als Voorzitter. Geen goede reclame voor onze sport!
Binnen ons Bestuur ontspon zich de discussie of wij niet hadden moetenwaarschuwen? Er stond niks op de website?! Wat zou iedereen wel denken? We hadden moeten waarschuwen of niet? En hoe groot was de imago schade of viel dat wel mee? ? In Nederland en zeker in Friesland raakt iedereen opgewonden zodra het kwik onder 0 zakt. De beelden van schaatsers op ondergelopen weilanden verschijnen in het nieuws, welke gemeente organiseert de eerste marathon op natuurijs en oud- winnaars van de “Tocht der Tochten” verschijnen op de TV om hun voorspelling te doen voor aankomende vorst periode.
Natuurijs heeft in Nederland een magische aantrekkingskracht en schaatsers hebben een geweldige status. Dat het af en toe mis kan gaan wordt blijkbaar vergeten of wordt dat risico geaccepteerd?
Door het ijs zakken hoort bij Nederlandse winters. Op TV in het 8 uur Journaal werden zelfs beelden vertoont van schaatsers die op het Nannewied door het ijs zakten en zonder dat daarna een duidelijke waarschuwing volgde. Een verkeerd signaal, het Nannewied is immers ondiep. Op YouTube vond ik een Jack-Ass achtig filmpje waarin iemand met een dik touw om zijn middel ging kijken hoe het was om door het ijs te zakken!?

Voor ons ijszeilers gaat het net zo; we zijn niet te houden als de plassen dicht vriezen. En we kennen allemaal haast heroïsche verhalen over zeilers die hun enthousiasme moesten bekopen met een nat bak en soms ook nog een kapotte boot. Maar er zijn ook een paar verhalen waarin het maar net goed ging en op 28 januari Reeuwijk 2017 was hier een voorbeeld van.
In Reeuwijk waren er die dag 2 niet lokale zeilers die eerst het ijs verkenden met prikkers, zwemvest en lijnen. Nadat ze een stuk ijs lopend hadden verkend gingen ze zeilen op dit verkende stuk langs de kant. De 3de zeiler woonde aan de plas en zeilde naar hun toe. Na een paar rondjes echter draaide hij iets verder het meer op en was het bingo. Eén van de 2 andere zeilers schoot te hulp en zakte ook door het ijs.
Iemand aan de kant zag het gebeuren en belde 112 en er werd groot alarm geslagen. Details van het hele verhaal laat ik even buiten beschouwing en gelukkig liep dit goed af; de lokale zeiler is met lichte onderkoelingsverschijnselen afgevoerd. De veiligheid is door DN Nederland vaak genoeg onder de aandacht van de leden gebracht met stukken in het DN Journaal over ijs, ijs aangroei etc., maar met nieuwe onervaren leden gaat het nog wel eens mis. Uiteindelijk moet iedereen zelf met zijn gezonde verstand de beslissing nemen wel of niet het ijs op te gaan. En impliciet accepteer je dan een bepaald risico, net als bv deelname aan het verkeer. IJs blijft een verraderlijk iets. Ook op het Baikal meer met 1.5 mtr ijs zakken er toch elk jaar auto’s doorheen. Riviermondingen, vaargeulen, stromingen en gaswakken, je ziet het niet maar het ijs kan hierdoor wel onbetrouwbaar zijn. Vandaar dat bij alle wedstrijden er een Disclaimer getekend moet worden ondanks dat het ijs door de wedstrijd comités gecheckt wordt. Wij als Bestuur hebben besloten dat er alleen maar een algemeen waarschuwingsverhaal op de website zal komen te staan met het bekende rijtje van:

1. Wil je ergens gaan zeilen, neem contact op met de locale zeilers voor advies. Zij kennen hun plas met alle ins en outs.
2. Ga nooit alleen en zorg dat mensen weten waar je gaat zeilen.
3. Neem prikkers, reddingslijnen, zwemvest en draag evt. een overlevingspak
4.Waterdicht verpakte telefoon voor het geval dat.

Riskeer dus niet je leven of dat van anderen en realiseer je dat er ook flinke schade kan ontstaan aan je materiaal en lichaam.

Maar boven alles gebruik je verstand. En dan kan het misschien “net wol”?!

Johan Tolsma H 580 Voorzitter DN Nederland