Wat is ijszeilen?

Zelf vinden wij het de leukste sport die bestaat: met veel snelheid over het ijs zeilen, het zoeken naar ijs, maar zeker ook het bezig zijn met je materiaal, want het is een technische sport. In oktober begint het al te kriebelen en slaat de ijskoorts toe.

klik hier voor video van hard ijszeilen!

Waar te beginnen?

Zie hier een serie van 4 afleveringen uitgelegd door Samuel Bartels, gek van ijszeilen!

  1. Part 1 algemene uitleg
  2. Part 2 uitleg materiaal
  3. Part 3 safety en kleding
  4. Part 4 waar te beginnen en te kopen
    (gericht op USA. Voor Europa klik hier)

IJszeilen is als methode van transport van mensen en goederen rond 1600 ontstaan in Nederland.
Als sport wordt ijszeilen sinds ongeveer 1840 beoefend.
De eerste belangrijke ontwikkelingsfase van de ijszeilsport ligt tussen 1890 en 1940.

In die tijd ontwikkelde de wedstrijdsport zich van een strijd tussen rijke eigenaren met steeds grotere en duurdere jachten tot een sport met goedkope eenheidsklasse ijszeilboten.

De XV-monotype uit Estland van 1932 en de DN, ontworpen voor een prijsvraag van de Amerikaanse krant Detroit News in 1937, zijn hiervan de belangrijkste resultaten. Sindsdien is de DN uitgegroeid tot de enige grote ijszeilklasse ter wereld.

In 1962 is de DN in Nederland geïntroduceerd  door Cees Kortenoever H1, Cees is tevens bekend van “de Sahara door met de ijszeiler op wielen” en ook de Dart-catamaran heeft hij naar Nederland gehaald.
Sindsdien zijn er in Nederland ongeveer 800 gebouwd.
Het geheim van deze onstuimige groei is ongetwijfeld geweest het feit dat de ijszeiler door een handige “doe het zelver” grotendeels zelf is te bouwen, gemakkelijk op het dak van de auto is te vervoeren en op het ijs snel is op te tuigen.

Belangrijk voor de verspreiding van de DN is Wim van Acker H-31, Hij introduceerde de DN in 1967 in Polen, toen nog achter het ijzeren gordijn, nu één van de grote ijszeil-naties  van de wereld .Hij heeft de zeilers daar erg geholpen met materialen omdat die daar moeilijk verkrijgbaar waren in die tijd.
Men is hem daar nog steeds dankbaar voor. Er wordt nog elk jaar in Polen, de Wim van Acker memorial cup gezeild!

De lengte van een DN ijszeiler is ongeveer 3,60 m. Het rompgewicht moet minimaal 21 kg zijn, incl. beslag, blokken en helmstok. De loperplank waarop de romp van de ijszeiler rust is ongeveer 2,40 m lang en moet minimaal 9 kg wegen. De mastlengte is ca. 4,87 m en het zeiloppervlak bedraagt 6,25 m2.
De lengte van de schaatsen varieert van 0,76 m voor een staalplaatmodel tot 0,91 m voor een houtmodel.

Het totale gewicht van een zeilklare DN is ongeveer 65 kg. Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen met deze ijszeilers snelheden van ruim 100 km per uur worden gehaald. In Nederland zijn meer 1000 DN ijszeiler geregistreerd.

mooi verslag van de NOS over het NK 2009 >